O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia wiedzą wszystkie dzieci. To dzięki niemu nasi uczniowie mają energię i siłę do nauki i zabawy oraz lepiej koncentrują się na zadaniach wykonywanych w szkole. Jak co roku, moi uczniowie z klasy III a dołączyli do ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc” i przygotowywali zdrowe, drugie śniadanie. Nasz dzień rozpoczął się od wyświetlenia prezentacji multimedialnej i pogadanki, dzięki której uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, mięsa oraz ciemny chleb, a także pić wodę czy soki, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zdrowe oraz o zasadach zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków. Następnie uczniowie przystąpili do tworzenia smacznych, kolorowych i zdrowych kanapek. Kolejnym etapem czwartkowego, kulinarnego dnia było przygotowanie szaszłyków z różnych owoców. Dzieci z wielką radością przystąpiły do wykonania tego zadania, wykonując wspaniałe kompozycje smakowe. Samodzielnie przygotowane śniadanie uczniowie zjedli z ogromnym apetytem, a w związku z tym, że owocowych smakołyków powstało całe mnóstwo, dzieci poczęstowały nimi Dyrekcję, nauczycieli, pracowników naszej szkoły oraz uczniów innych klas. Podsumowaniem tego dnia był interaktywny Quiz wiedzy o zdrowym odżywianiu, który dzieci rozwiązały błyskawicznie.

     Wspólny, kulinarny czwartek okazał się świetną zabawą dla moich uczniów, a ponadto był okazją do pogłębienia wiedzy na temat istoty śniadań w diecie dzieci. Była to także lekcja kulturalnego spożywania posiłków. Mnie bardzo cieszy fakt, że świadomość dzieci na temat zdrowego stylu życia jest coraz większa, a to również zasługa rodziców, którzy dbają o to, by dzieci przynosiły do szkoły tylko to, co zdrowe. Dziękuję rodzicom „moich” dzieci za pomoc w przygotowaniu tego wspaniałego, kulinarnego dnia.

Ewelina Szwec